Analog satellit TV

Hvis du har analog satellit TV, så har du sikkert oplevet at der går hurtigt ned at bakken med udvalg af kanaler. TV3 og TV3+ holdt op med at sende analoge TV signaler midt i marts 2006 (selv om jeg tror at de næsten ingen kunder havde tilbage på analog, da man for samme beløb kunne få en digital abonnement på mange flere kanaler.)

DR2 på analog holder op den første juli 2006. Det skyldes at den 31 marts indvies den nye digital TV system hernede på jorden, og det påstås at alle egne af Danmark vil kunne modtage disse signaler. See her for information om digital jordbaseret TV.

Du har altså 3 måneder til at købe en digital TV modtager, hvis du har været afhængig af et analog satellitsystem for at se DR2. Værre er det for dem som ser DR1 og DR2 med et gratis digitalt satellitkort. Fra første april vil Canal Digital og Viasat have penge fra dem, der fortsat vil se disse kanaler. man skal tegne deres billigste abonnement som minimum (alle de danske kanaler). Mon ikke der er nogle, der føler sig snydt - en digital dekoder er ikke billig, og nogle har måtte udskifte deres ellers velfungerende dekoder for et par år siden da disse selskaber skiftede kodningsysytem. Nu skal de enten til at betale abonnement, eller investere i et nyt digital TV system. Iøvrigt kan man jo undre sig over, hvorfor dekoderne koster så meget, når man kan købe en DVD afspiller som indeholder finmekanik og laserlys for under 300 kr? Det kan da ikke koste ret meget at lave en dekoder, der ikke har nogen bevægelige dele.

Iøvrigt, angående TV3, TV3+ og DR2 - egentligt var disse 3 kanaler ikke ren analogue kanaler - de kørte med D2MAC systemet, som var en hybrid, med en sammensat analog og digital signal. Det stammede fra sidst i '80erne - det britiske selskab British Satellite Broadcasting (BSB) brugte et formue på at opsende nye TV satelliter med denne nye, avancerede teknik. Det gav godt nok god kvalitet, men modtagerne var for dyre, og til sidst blev firmaet overtaget af Sky TV, som havde tjent godt på billige udsendelser, i den almindelige PAL TV standard, og som havde lejet sig billigt ind på eksisterende satelliter. BSBs satelliter blev så efterfølgende solgt til et norsk selskab, og så var vejen banet for skandinavisk satellit TV i en teknisk kvalitet der var ret enestående i begyndelsen af '90erne. Men den første juli, er det definitivt slut med D2MAC.

Men D2MAC modtagere (og det er vel alle analoge modtagere, der blev solgt i Danmark) kan også modtage ren analoge PAL signaler fra satelliter. Hvad er der så tilbage på analog, eller skal vi skrotte vores analog dekodere? Ja, det går godt nok stærk i år - BBC World Service lukker på analog den 18th april. Den er i øvrigt gratis og ukodet, og fortsætter sådan på digital - hvad man ikke ville tro ved at læse visse satellitselskabers 'pakketilbud'. Euronews, en polsk kanal og nogle ungarske kanaler (samt BBC World indtil 18/4) er på 13 grader øst. På 19 grader øst er der stadig masser af gratis tyske kanaler. Især Eurosport og den tyske MTV kan have interesse for en del danskere. Ved at vælge frekvensen for lydsignalet på Eurosport, vælger du tyske eller engelske kommentator.)
Der er også CNN Europe og CNBC Europe (en engelsksproget business kanal). Se www.lyngsat.com for den definitiv liste over alle satellit kanaler.

Der er vist hvad der er tilbage af analoge kanaler her i 2006. Sjovt nok er det tyskerne, der bliver ved længst - nogle af kanalerne på 19 grader øst fortsætter indtil af 2011 og 2012. Tyskerne har nok heller ikke så mange penge til at købe nye dekodere for. Alle andre er forlængst gået over til digital - bl.a. alle de mellemøstlige kanaler.
Se her for en engelsksproget side, der går meget op i analog satellitkanaler og teknologi.